fbpx

1. lecke – gyakorlás+rendszerezés – N B1

Ha ügyesen kitöltötted az igelakok felismerésével kapcsolatos táblázatot, akkor most az lesz a feladatod, hogy:

  1. A már ismert nyelvtan szabályból kiindulva, írd le Magad az igék elbeszélő múlt idejű alakjait az összes személyben!

Ez azért nagyon fontos, hogy reflex-szerűen, szinte gondolkodás nélkül képes legyél BÁRMILYEN SZABÁLYOS igéből elbeszélő múlt alakot varázsolni!

Arról nem is beszélve, hogy a jövő héten érkező mondatgyakorlatok és egyéb feladatokat gyerekjáték lesz megoldanod, a saját mondataidat pedig megírnod.:)

Így fog tehát kinézni a táblázatod:

SZABÁLYOS IGÉK: YO ÉL/ELLA/USTED NOSOTR@S VOSOTR@S ELL@S/USTEDES
decidir
planear
llegar
tomar el avión
llegar
gustar
pasear
disfrutar de
sorprender
pasar tiempo
despedirse de
coger el tren
admirar
ver
explorar
probar
experimentar
enseñar

 

Az “Anyagok” menüpontból le tudod tölteni a megoldásokkal együtt.

 

Ha ezzel elkészültél, már csak egy feladat vár Rád:

2. Alakítsd át az olvasmányt úgy, mintha Te, egyedül írtad volna (tehát nem a barátoddal jártad volna be Spanyolországot). Ahol csak lehet, használj E/1. személyű elbeszélő múlt idejű igelakokat!

 

Recuerdos de un viaje por España

Hace unos años ………………….. viajar a España. ………………… este viaje durante meses y finalmente llegó el momento de comenzar esta emocionante aventura. ………………… un avión temprano por la mañana desde mi país y ……………… a Barcelona, una ciudad que siempre quise visitar.

Desde el momento de haber llegado, …………………. mucho la ciudad. Las calles en el Barrio Gótico eran estrechas y empedradas, lo que me hizo sentir como viajero en el pasado. ……………………….. por las Ramblas y ………………….. de los puestos de flores y los artistas callejeros. Todo era diferente de lo que conocía en casa.

Una de las cosas más especiales de mi viaje fue visitar la Sagrada Familia. La arquitectura de Gaudí me …………………….. mucho. ……………………. mucho tiempo explorando cada detalle de este edificio impresionante y …………………. muchas fotos para recordar este momento.

Después ……………………. de Barcelona y ………………. un tren a Madrid, la capital de España. Durante el viaje en tren, ……………………. los paisajes hermosos que veía por la ventana. En Madrid, fui al Museo del Prado, donde …………………… algunas de las pinturas más famosas del mundo. ……………………..  afortunado de poder conocer la cultura de esta ciudad.

Por supuesto, no pude dejar de probar la comida española deliciosa. ……………….. paella, tapas y churros con chocolate caliente en restaurantes locales. Cada plato tenía sabores únicos.

Mi última parada fue Sevilla, donde …………………….. un espectáculo de flamenco auténtico. La música y los bailes me ………………………..  mucho.

Finalmente, llegó la hora de regresar a casa, pero tenía el corazón lleno de recuerdos felices de este viaje. ………………….. lugares nuevos, ………………….. comidas riquísimas y …………………….. la cultura española de una manera que nunca voy a olvidar.

Este viaje me enseñó la importancia de aventurarse y explorar el mundo que nos rodea. Aunque ha pasado un tiempo desde entonces, los recuerdos de este viaje todavía están frescos en mi mente, recordándome la belleza y la diversidad del mundo.

 

  • Az “Anyagok” menüpontból természetesen most is le tudod tölteni a lukas szöveget és az E/1 személybe átírt megoldást is.

 

Biztosan észrevetted, hogy van pár olyan igealak, ami bár elbeszélő múltban van, mégsem követi azt a szabályt, amit nemrég bemutattam. Ez azért van, mert ebben az igeidőben nagyon sok RENDHAGYÓ ALAK is van. Ezek általában a leggyakrabban használt igék. Tulajdonképpen ez logikus is, hiszen olyan ez, mint a népdalok és a népmesék: minél többet voltak “használatban” annál több félrehallás, félreírás, másképp emlékezés miatt rengeteget változtak… A mi legnagyobb szomorúságunkra…:(

Nem baj, felvesszük a kesztyűt: következő lecké(k)ben ezekre fogunk fókuszálni. Hogy szokja a szemed a látványukat, a megoldókulcsban piros színnel jelöltem a kis bitangokat. 😉

 

Szóval ne idegeskedj most ezek miatt, arra még bőven ráérsz.

 

Jövő héten gyakorlófeladatokkal folytatjuk!:)

Hasta la próxima,

Marcsi