fbpx

3. lecke – tematika, bevezetés – N A2

Az előző (2.) leckéhez szorosan kapcsolódik, hogy ha valamit összehasonlítunk valamivel, akkor gyakran értékítéletet is mondunk felette, vagy a tetszésünket – ellenszenvünket nyilvánítjuk ki vele kapcsolatban. Tehát például, ha azt mondom: “Jobban szeretem az almát, mint a körtét, mert általában nem annyira édes.” – akkor máris azzal indítottam a mondatomat, hogy én hogyan viszonyulok 2 adott dologhoz, ha választani kell közülük.

Ezek a spanyol igék, amelyekkel ezeket az érzelmeinket, érzelmi viszonyulásainkat ki tudjuk fejezni, egy nagy, közös csoportot alkotnak, amiket “gustar”-típusú igéknek hívunk.

A “gustar” ige jelentése: tetszeni, szeretni. De ide tartoznak még a kedve van vmihez, a jobban szeretni (azaz preferálni), a vhogyan áll neki, stb… igék is. Ezeket egy kupacba rendezve az 1. szószedetben és egy külön nyelvtani részben nemsokára megtalálod.

Amitől különlegesek, az a ragozási módjuk. Nem szokás őket hagyományos módon, 6 különféle személyben elragozni, jellemzően csak az E/3. és a T/3. számú alakokat használjuk. Mindjárt érteni fogod, hogy miért!

A témákat tekintve már nem csak az élelmiszerboltban és a konyhában fogunk mozogni, hanem kitekintünk egy átlagos napunkra, arra, hogy mivel foglalkozunk szívesen szabadidőnkben.

A mondatírás gyakorlásánál úgy tudod az előző leckével mindezt összekapcsolni, ha elképzelsz 2 dolgot/tevékenységet, amelyeket összehasonlítasz egymással, majd megindoklod, hogy miért az a véleményed. Ugyanezt elképzelheted 2 élelmiszerrel vagy étellel kapcsolatban: hasonlítsd össze őket és fogalmazd meg, hogy hogyan viszonyulsz hozzájuk!

Addig is, ha bizonytalan vagy az alábbi nyelvtani részekben, akkor frissítsd fel a tudásodat ezekben a témakörökben is:

  • gyakoriságot jelző szavak
  • leggyakoribb kérdőszók (pont erről szólt a legutóbbi kihívásom szeptember elején, pár héten belül feltöltöm majd a videókat a fiókodba!)
  • az óra
  • kicsit, nagyon, eléggé, stb… (de lehet, hogy ezt a 2. leckénél már megoldottad)
  • szükséglet, kényszer kifejezése (szintén átnézted már a 2.leckében, ha minden igaz)

 

Ezen a héten sok dolgod lesz, vágjunk is bele tehát! →