fbpx

7. lecke – tematika, bevezetés – N A2

Mit fogsz megtanulni a 7. leckében?

 

A 6. leckében már utaltam rá, hogy a felszólításhoz szorosan kapcsolódnak a már korábban megismert részes és tárgyas névmások. Hogyan? Rögtön mutatom példával:

  1. poner la tele = bekapcsolni a tévét → E/2. személyű felszólításban → Pon la tele. = Kapcsold be a tévét! – idáig világos, igaz?

Van az a helyzet, azonban, hogy a beszélgetésben részt vevő mindkét fél tudja, hogy miről van szó, mert ott vannak és látják, tudják, értik, hogy a tévét kell bekapcsolni. Ebben az esetben elég lesz a “la tele” (tévé) főnevet tárgy esetű névmással (“azt”) helyettesíteni. Ebben az esetben így fog kinézni a mondatunk:

2.  poner + la = bekapcsolni azt → E/2. személyű felszólításban → Ponla. = Kapcsold be (azt)!

Ebben a példában csak egy dolgot (a tévét) helyettesítettünk névmással.

Vannak azonban olyan mondatok, amikor azt is szeretnénk beletenni a felszólításba, hogy kinek a számára szeretnénk valamit pl. adni, hozni, vásárolni, stb… Ilyenkor a részes és a tárgyas névmások sorrendjére kell figyelnünk, mutatom példával is:

3.  comprarme (tú) el bolso negro = megvenni nekem (te) a fekete táskát → E/2. személyű felszólításban → Cómpramelo. = Vedd meg nekem azt!

Ahogyan láthatod, először azt tesszük a felszólító igealak után, hogy kinek, utána pedig, hogy mit és az egészet egybe írjuk. Ez a sorrend nagyon fontos!

Nagyon hasonló jelenség történik a visszaható igék használatakor, de mivel nem szeretném lelőni az összes poént, kérlek ugorj a szószedetekhez, majd hallgasd végig figyelmesen a videós nyelvtani magyarázatokat, hogy tudjunk mire építkezni ebben a leckében! →